Illustrasjonsbildet for Teknologi

Pulserende elektriske felt (PEF)

Denne teknologien har en rekke ulike bruksområder i matproduksjon. Ved å behandle råvarer med pulserende elektriske felt av ulik intensitet, kan man fjerne mikroorganismer, gjøre harde råvarer mer fleksible så de blir enklere å skjære opp, sørge for raskere tørking, enklere skrelling og lette prosessen med å hente ut ønskede stoffer fra en råvare - for å nevne noe. Forskning optimaliserer metoden for ulike råvarer og dokumenterer effekten på kvalitet og holdbarhet.

Hvordan påvirker Pulserende elektriske felt (PEF) ulike matprodukter

Mål Egg
Egg
Meieri
Meieri
Kjøtt
Kjøtt
Grønnsaker
Grønnsaker
Frukt
Frukt
Holdbarhet
Påvirker
Gjelder melk
Mattrygghet
Farge
Tekstur
Flere resultater
Chicken, pork and bacon sausages
Tap av væske
Harskhet
Påvirker
Gjelder kylling og kombinasjon med varme
Næringsverdier Påvirker i liten grad
Fordøybarhet Påvirker
Påvirker i liten grad
Gjelder kylling
Allergener

Slik fungerer PEF i matprosessering

Verdt å vite

Mattrygghet og emballasje

Hvordan kan ultralyd forlenge holdbarheten, og hvilke pakkematerialer bør brukes?

Bærekraft og informasjon

Hvor bærekraftig er denne teknologien, og hvilken informasjon bør man gi?

Publikasjoner

Tittel År Språk Tema Forfatter
Pulsed Electric Field-assisted extraction of valuable compounds from microorganisms 2020 English Pulserende elektriske felt (PEF) Martínez, JM, Delso, C, Álvarez, I, Raso, J.
Potential of Pulsed Electric Fields for the preparation of Spanish dry-cured sausages 2019 English Pulserende elektriske felt (PEF) Leire Astráin-Redín, Javier Raso, Guillermo cebrián & ignacio Álvarez
Microbiological aspects related to the feasibility of PEF technology for food pasteurization 2014 English Pulserende elektriske felt (PEF) Saldaña, G.; Álvarez, I.; Condón, S.; Raso, J.
Applications of pulsed electric field treatments for the enhancement of mass transfer from vegetable tissue 2010 English Pulserende elektriske felt (PEF) Donsì F, Ferrari G, Pataro G.
Preservation of liquid foods by high intensity pulsed electric fields—basic concepts for process design. 2001 English Pulserende elektriske felt (PEF) Heinz, V., Alvarez, I., Angersbach, A., & Knorr, D.

Kontaktpersoner

Guillermo Cebrián

Universitetslektor
+34 876554127

Ignacio Álvarez

Førsteamanuensis
+34 876554172

Tone Mari Rode

Seniorforsker, Nofima
+47 907 27 253